ЕС под тревога: Експлоатират сексуално украинските бежанци

Това е проблем, започнал още преди началото на конфликта

30.11.2022 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова
ЕС под тревога: Експлоатират сексуално украинските бежанци

ЕС е обезпокоен от нарастващия трафик на украински бежанци и увеличаването на сексуалната им експлоатация, съобщава Евроактив.

"Трафикът на хора, както и сексуалното и трудовото робство на украински бежанци се увеличават, отбелязват юристи от ЕС, организации с нестопанска цел и граждански активисти", казва Клара Бауер-Бабеф, колумнист на Евроактив.

Тя цитира и европейския юрист и ръководител на Комитета по правата на жените Робърт Бедрон, който казва, че хиляди бежанци от Украйна, предимно жени, са станали жертви на трафик на хора, но сега броят на жертвите бързо нараства.

Джоана Бишъп, заместник-директор на организацията на ООН "Women Europe", заяви, че повечето бежанци от Украйна са жени и че заради икономическите трудности и физическата несигурност те са "изложени на висок риск да се занимават с проституция или порнография". Това се потвърждава и от данните на Валиан Ричи от ОССЕ, според когото от началото на конфликта в Украйна изнасилванията на украински жени в Европа са се увеличили с 260%, пише БГНЕС.

Авторът цитира и статистика за Европа, според която украинците са най-честите жертви на трафиканти на роби още отпреди началото на конфликта. Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи, че до 2018 г. украинците са били "трафикирани" в 29 държави.

Снимка: БГНЕС