Скок в цените на петрола след разхлабването на Ковид мерките в Китай

Очакват се решенията и действията на Русия

05.12.2022 | 11:04 Редактор: Вяра Димова
Скок в цените на петрола след разхлабването на Ковид мерките в Китай

Цената на суровия петрол се покачва в първия ден от новата седмица, след като Китай успя да постигне напредък в отварянето на икономиката си, а Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, не промени плановете си за предлагането, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,84%, или 0,72 долара, до 86,29 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,90%, или 0,72 долара, до 80,70 долара за барел.

Ключови градски центрове в Китай, включително Шанхай, обявиха допълнително разхлабване на противоепидемичните мерки през уикенда. В неделя ОПЕК+ остави предлагането на същите нива, давайки си пауза, за да прецени ситуацията на световните пазари.

В допълнителни санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна Европейският съюз (ЕС) – в тандем с Г-7 – постави ценови таван на руския внос от до 60 долара за барела, като забрани повечето доставки по вода от Русия в понеделник. Инициативата цели да накаже Русия финансово, но и да поддържа износа на страната към други държави. Руският вицепремиер Александър Новак за пореден път отхвърли ценовия таван, като посочи, че Москва е готова да намали предлагането, ако се налага, пише investor.bg.

"Все още не е сигурно дали планът (за ценови таван) ще осигури плавния поток на руски барели към азиатските пазари, или ще има съществено прекъсване", казват анализатори на RBC Capital Markets. "Всеки ясен знак, че Русия е готова да спре износа на петрола, може да предизвика скок в цените в следващите дни", прогнозират експертите.

Снимка: bloomberg.com