САЩ представиха новия стелт бомбардировач: Той е въплъщение на решимостта ни (+ВИДЕО)

Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящото безпокойство във връзка с бъдещ конфликт с Китай

03.12.2022 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова

Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан пред публика, след години на тайно разработване. Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящото безпокойство във връзка с бъдещ конфликт с Китай, предаде Асошиейтед прес.

В-21 Рейдър (Raider/(Нападател) е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. Почти всеки аспект от програмата по създаването му е поверителен. Той беше представен в завода на корпорацията "Нортроп Гръман" в Палмдейл, Калифорния.

Новият бомбардировач е част от усилията на военното ведомство на САЩ да модернизира и трите разклонения на своята ядрена триада, която включва изстрелвани от силози ядрени балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, докато се пренастройва от кампаниите срещу тероризма през последните десетилетия към противостоене на бързата военна модернизация на Китай.

Китай е на път да се сдобие с 1500 ядрени оръжия до 2035 г., а успехите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и космическия му капацитет представляват "най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на САЩ и свободната и открита международна система", посочва Пентагонът в годишния си доклад за Китай, оповестен тази седмица.

"Нуждаехме се от нов бомбардировач през 21 в., който да ни позволява да посрещаме много по-сложни заплахи, като заплахите, за които се опасяваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия", каза Дебора Лий Джеймс - министър на военновъздушните сили, когато през 2015 г. беше подписан договорът за Рейдър.

"Макар да прилича на В-2, след като влезете в него, вече няма прилики", каза Кати Уордън, главен изпълнителен директор на "Нортроп Гръман" - компанията, която строи бомбардировача, цитиран от БТА.

Сред промените са и усъвършенствани материали, използвани за обшивката на самолета, които го правят по-труден за засичане.

"Това не е просто още един самолет. Той е въплъщение на решимостта на Америка да защитава републиката, която всички обичаме", заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

Кадър: YouTube / Military TV