Песков: Кремъл не е готов за преговори със САЩ, ако искат изтегляне от Украйна

"Разбира се, специалната военна операция продължава", заяви говорителят на Кремъл

02.12.2022 | 18:27 Редактор: Искра Ангелова
Песков: Кремъл не е готов за преговори със САЩ, ако искат изтегляне от Украйна

Кремъл не е готов за преговори със Съединените щати, ако условието е "оттегляне от Украйна", но руският лидер Владимир Путин беше, е и остава като цяло отворен за контакти, каза президентският говорител Дмитрий Песков пред репортери в петък, съобщават руски медии.

Той припомни думите на американския президент Джо Байдън, че преговори са възможни "само след като Путин напусне Украйна". В отговор на уточняващ въпрос на журналист, че Кремъл не е готов за това, Песков отговори: "Разбира се, специалната военна операция продължава".

"Но в същото време президентът Путин беше, е и остава отворен за контакти, за преговори. Разбира се, най-предпочитаният начин за постигане на нашите интереси е чрез мирни, дипломатически средства", подчерта прессекретарят, цитиран от "Труд".

"Газпром", в случай на нови съдебни дела за "недостиг" на газ, ще защитава интересите си с всички налични средства, предимно законови, каза още Дмитрий Песков.

"Разбира се, с всички налични средства, преди всичко законни и законни, нашата компания ще защитава своите интереси", каза той в отговор на въпрос дали Руската федерация очаква нови съдебни дела срещу "Газпром" за недостиг на газ, като се има предвид създаденият прецедент от Uniper и какъв ще бъде отговорът на Москва в този случай.

Снимка: БГНЕС