Руският обстрел срещу Херсон не спира, зачестяват съобщенията за военни престъпления

Русия е изтеглила част от войските си от позициите на източния бряг на Днепър срещу Херсон, твърдят украинските власти

01.12.2022 | 15:50 Редактор: Вяра Димова
Руският обстрел срещу Херсон не спира, зачестяват съобщенията за военни престъпления

Русия е изтеглила част от войските си от позициите на източния бряг на Днепър срещу Херсон, съобщи украинската армия. Засега информацията не може да бъде потвърдена от независим източник. Не спира руският обстрел на Херсон и околностите, където украинските власти разследват предполагаеми военни престъпления на руските сили, извършени преди изтеглянето им миналия месец.

"Вражеските войски бяха изтеглени от някои населени места в Херсонска област и разпръснати в горски ивици по източния бряг на Днепър срещу Херсон", се казва в съобщение на украинското министерство на отбраната.

Херсон отново е без ток. Електрозахранването беше възстановено миналата седмица за първи път от началото на войната, след като в началото на ноември руските сили се изтеглиха оттам и оттогава обстрелват града, информира БНР.

Зачестяват съобщенията за военни престъпления в района, открити след изтеглянето на руските сили. Украинските власти разследват, а Франция обяви, че е готова да работи за създаването на военен трибунал за извършените престъпления.

Френското външно министерство потвърди думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза вчера, че работата на специалния трибунал предполага възможно най-широк консенсус в международната общност.

Снимка: БГНЕС