Половината от децата с ХИВ не получават лечение заради кризата с Ковид-19

Пандемията забавя борбата с ХИВ в световен мащаб 

28.11.2022 | 12:45 Редактор: Тодор Петров
Половината от децата с ХИВ не получават лечение заради кризата с Ковид-19

Едва половината от децата с ХИВ в света получават необходимото лечение, а пандемията от Ковид-19 увеличи неравенството и усложни ситуацията. Това заяви в своето приветствие специалният представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович пред участниците в Осмия общоруски форум за специалисти по профилактика и лечение на ХИВ/СПИН.

"Децата от уязвимите групи на населението са лакмус за индикацията на епидемията от ХИВ в света. Към момента едва 52% от децата с ХИВ получават спасително лечение", отбеляза Вуйнович, цитирана от БГНЕС.

"Говорим много за това как напредъкът в борбата с ХИВ в световен мащаб се забавя заради пандемията Ковид-19. Дори преди появата на Ковид-19 не всички групи от населението имаха равен достъп до услуги за изследване за ХИВ, превенция, лечение и грижи. По време на пандемията това неравенство се задълбочи", каза още тя.

Представителят на СЗО подчерта, че трябва спешно да се обърне внимание на продължаващото икономическо и социално неравенство.

"В условията на пандемия неравенството засилва опасностите за всички, затова е важно да не забравяме това. Тази година СЗО отправя такъв призив", подчерта Вуйнович.

Тя обърна внимание върху факта, че ХИВ и СПИН остават заплаха за общественото здраве.

"Остават ни само осем години, за да постигнем целта до 2030 г. да премахнем СПИН като глобална заплаха за здравето", добави Вуйнович.

Снимка: Bloomberg.com