Медицински пробив в САЩ: Излекуваха ХИВ с трансплантация на стволови клетки

За лечението е използвана кръв от пъпна връв

16.02.2022 | 19:36 Редактор: Здравко Черкезов

Американка с левкемия е първата жена, излекувана от ХИВ с трансплантация на стволови клетки. За лечението е използвана кръв от пъпна връв - нов метод, който според лекарите ще го направи достъпно за повече хора.

Пациентката, излекувана от ХИВ, е жена от смесена раса, на средна възраст. Тя е диагностицирана през 2013 година, четири години след това - и с левкемия. Лечението с кръвта от пъпната връв на донор е използвано за левкемията през 2017 година. Оказва се обаче, че това е укрепило имунната ѝ система. 

Малко повече от три години след трансплантацията през 2017 г. пациентката спира да приема лекарства за ХИВ и 14 месеца по-късно се оказва, че жената е чиста от вируса. Според лекарите около 50 души годишно, които имат ХИВ и левкемия, могат да се възползват от това лечение. Но не трябва да се мисли, че е широко достъпно.

"Това не е вид лечение, което би било подходящо за някой, който няма медицинска нужда от трансплантация", категоричен е специалистът по инфекциозни болести д-р Маршал Глезби.

Този вид трансплантация може да бъде фатална при до 20% от хората – каза д-р Глезби – или може да причини други здравословни проблеми.

"Този пациент е имал основно заболяване, което изисква трансплантация на стволови клетки, така че не искам хората да мислят, че сега това е метод, който може да се приложи към 36 милиона души, които живеят с ХИВ", написа д-р Антъни Фаучи в социалните мрежи.

Случаят е част от голямо американско изследване. То цели да проследи 25 души с ХИВ, които се подлагат на трансплантация на стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв за лечение на рак и други сериозни заболявания.

Това е третият случай на излекуван пациент с ХИВ. Първият е мъж в Берлин, който умира през 2019 г. от рак, но преди това 12 години няма следи от вируса на ХИВ в тялото му. Вторият случай е обявен също през 2019 г. и тогава изследователски център в Барселона установява, че три години и половина пациент няма ХИВ. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК