fallback

Шолц поиска по-добри правила за получаване на германско гражданство

Страната е изправена пред остър недостиг на работници в редица отрасли

28.11.2022 | 07:50 Автор: Тодор Петров

Германският канцлер Олаф Шолц призова за бързи реформи в правилата за придобиване на гражданство в страната, ден след като Министерството на вътрешните работи заяви, че проектозаконът за това е "почти готов".

"Натурализацията се нуждае от по-добри правила. Става въпрос за уважение и за нашия просперитет. Защото всички тези жени и мъже допринасят за силната ни икономика. Добре е, ако те изберат и германско гражданство", каза Шолц.

В седмичното си видеопослание той подчерта неразделната роля, която имигрантите са изиграли за възстановяването и укрепването на Германия. 

"Германия се е превърнала в страна на надеждата за много хора. Жените и мъжете, а понякога и децата, които дойдоха в Германия, допринесоха много за това икономиката ни да стане толкова силна, колкото е днес", подчерта Шолц.

Промяната на правилата за гражданство е една от реформите, които трипартийната коалиция обеща при встъпването си в длъжност през декември 2021 г., пише БГНЕС.

Германия е изправена пред остър недостиг на работници в редица отрасли. Министерството на труда прогнозира, че до 2026 г. в най-голямата европейска икономика ще липсват около 240 000 квалифицирани работници.

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback