Папа Франциск: Световно първенство в Катар е възможност за мир между народите

Той поздрави играчите, феновете и зрителите, които участват и следят събитието

23.11.2022 | 22:15 Редактор: Вяра Димова
Папа Франциск: Световно първенство в Катар е възможност за мир между народите

Нека провеждащото се в Катар Световно първенство по футбол може да бъде "възможност за среща и хармония между нациите" и да насърчи "братството и мира между народите". Това е пожеланието на папа Франциск, който при поздравите в края на общата аудиенция поздрави играчите, феновете и зрителите, които участват и следят събитието.

В днешния свят, "раздиран от войни", молитвата на папата е "за мир в света и за края на всички конфликти", със специални мисли "за ужасните страдания на измъчвания украински народ". Възпоменанието, следващата събота, на годишнината от Гладомора, изтребването чрез глада през 1932-33 г., "изкуствено предизвикан от Сталин", също е възможност не само да се молим за жертвите на този геноцид, но и за "многото украинци, деца, жени и старци, деца, които днес страдат от мъченически от агресията", пише БГНЕС.

Папата изрази също своята близост към индонезийското население, придружена с молитва за загиналите и ранените при земетресението, което удари остров Ява в понеделник, при което бяха убити над 250 души. Поздравление от папата отправи и към инициативата RedWeek в Полша, посветена на преследваните християни, и младежите от СМД в Лисабон идната година.

Снимка: БГНЕС