fallback

Зеленски към всички украинци: Пестете тока, ще има нови извънредни спирания

Повече от половината енергийна инфраструктура на Украйна е унищожена

22.11.2022 | 07:22 Автор: Елеонора Танева

Володимир Зеленски отново призова своите сънародници да ограничат потреблението на електроенергия. Вчера на тъмно останаха над 950 хиляди души. Украинският президент подчерта, че най-критична е ситуацията в Киев и региона, както и във Виница, Суми, Тернопол, Черкаси, Одеса и някои други градове и региони.

Украинският президент призова бизнеса и обикновените граждани да ограничат потреблението, особено в пиковите часове. Той предупреди за очаквани нови извънредни спирания.

"Екипите работят максимално, но системните щети върху нашата енергетика от атаките на руските терористи са толкова големи, че всички наши сънародници, а и предприятия, трябва да бъдат много пестеливи и да има разпределение на потреблението по часове на деня", посочи Зеленски.

Прекъсвания на електричеството се очаква да има и днес. Повече от половината енергийна инфраструктура в страната е унищожена. Украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март, прогнозира вчера ръководителят на голям частен електроенергиен доставчик.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback