Вучич: Да запазим мира, по-добре да преговаряме 100 часа, отколкото да сме час в окопите

Сърбия и Косове все още не са успели да постигнат съгласие относно пререгистрацията на колите на косовските сърби

21.11.2022 | 22:50 Редактор: Петя Кръстева
Вучич: Да запазим мира, по-добре да преговаряме 100 часа, отколкото да сме час в окопите

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова косовските сърби да протестират срещу правителството си помирен и демократичен начин.

"Важно е да запазим мира", заяви Вучич след днешните многочасови, но неуспешни преговори в Брюксел с премиера на Косово Албин Курти. Посредниците от Европейския съюз се опитаха да постигнат компромис между двамата за исканата от Прищина пререгистрация на автомобилите на косовските сърби, които са със сръбски табели.

Вучич се зарече Сърбия да остане посветена на мира, но в същото заяви, че няма да допусне гонения и малтретиране на сърбите в Косово.

Междувременно сръбският министър на отбраната Милош Вучевич подчерта, че ако президентът Вучич нареди, армията ще вземе всички мерки за защита на косовските сърби. Вучевич все пак смята, че колкото дълги и изтощителни да са преговорите, те са по-добро решение от конфликт, пише БНР.

"Мисля, че е по-добре да говорим 1000 дни и часа и да гледаме мрачните лица на преговарящите, отколкото да прекараме 1 час в окопите", заяви сръбският президент.