Започва евакуацията от Херсонска и Николаевска области, държавата плаща

Властите осигуряват транспорт, настаняване и медицинска помощ

20.11.2022 | 06:50 Редактор: Елеонора Танева
Започва евакуацията от Херсонска и Николаевска области, държавата плаща

Започва доброволната евакуация от деокупираните територии на Херсонска и Николаевска области. Държавата поема всички разходи, свързани с напускането на районите.

"Доброволната евакуация от деокупираните територии на Южна Украйна вече започва. Всеки може да отиде в по-безопасни региони по желание, а държавата ще им осигури транспорт, настаняване, медицинска помощ", уточни вицепремиерът и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук.

Целта е се предложи на цивилните да минат през Николаев или Кривой Рог до западните региони. Властите имат опит в евакуацията от Харковска, Донецка област, пише "Украинская правда".

Ръководителят на Николаевската областна държавна администрация Виталий Ким уточни, че в деокупираните населени места в региона се съставят списъци на желаещите да бъдат евакуирани.

Създаден е транзитен пункт, където хората могат да останат една седмица преди да заминат. Оттам по избор те се изпращат в различни региони на Украйна, където за тях са подготвени места за живеене.

Снимка: БГНЕС