Зеленски сравни освобождаването на Херсон с десанта в Нормандия

Срещата на върха откри домакинът - Индонезия

15.11.2022 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Групата на Г-20 - най-влиятелните страни в света, потвърди изолацията на Русия по време на редовната си среща, на която тази година отсъства руският президент. Форумът беше открит от държавата домакин - Индонезия, заедно с Украйна. Според проекторезолюция повечето страни от Г-20 категорично осъждат войната в Украйна.

Лидерите на двайсетте най-големи икономики в света се събират на едно място за пръв път след пандемията от коронавирус. Срещата на върха откри домакинът Индонезия.

"Няма друга опция - единствено сътрудничеството ни може да спаси света. Всички ние носим отговорност не само за нашия народ, но и за хората по цял свят", каза президентът на Индонезия Джоко Уидодо.

Във фокуса на тазгодишната среща на Г-20 са множество геополитически кризи, включително ядрената програма на Северна Корея и най-вече войната на Русия в Украйна. Въпреки че президентът Путин не присъства, Москва е представлявана от външния министър Сергей Лавров.

В срещата снощи се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който се обърна към световните лидери с думите "Уважаеми, Г-19", изрично пропускайки Русия, и без да крие радостта си от освобождението на Херсон от руските окупатори.

"За нас е като десанта на съюзниците в Нормандия - не слага край на борбата със злото, но предопределя по-нататъшния ход на войната. Това е усещането ни в момента", коментира украинският президент.

Зеленски обаче изглеждаше обезпокоен от перспективите за мир чрез преговори с руския президент Путин - безпокойство, което се засили след появилата се информация за среща между шефа на ЦРУ Бил Бърнс и руския му колега в Турция тази седмица.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Ние сме страна, която спазва правилата и държи на думата си", допълни Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС