Затоплят ли се отношенията между Китай и САЩ? Блинкен отива на посещение

Двете страни ще продължат работата по темите, които бяха обсъдени в Бали

15.11.2022 | 08:26 Редактор: Петя Кръстева
Затоплят ли се отношенията между Китай и САЩ? Блинкен отива на посещение

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се очаква да посети Китай в началото на следващата година, предава AFP, като се позовава на информация от Белия дом. Пътуването на първия дипломат на Вашингтон ще бъде първото по рода си от 2018 г., отбелязва агенцията.

По-рано Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин са договорили посещение на Блинкен в Пекин, за да "продължат работата по темите, които са обсъдили" на среща в Бали.

"Пекин приветства споразумението за посещението на държавния секретар на САЩ в Китай", обяви пред репортери китайският външен министър Ван И след срещата в Бали между лидерите на двете страни, продължила над три часа и половина, предаде "Фокус".

"Американската страна каза, че държавният секретар на САЩ ще посети Китай в близко бъдеще, за да продължи работата след срещата. Китайската страна приветства решението", се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на МВнР на Китай.

Работните групи на двете страни, отговарящи за финансовите и търговско-икономическите въпроси, също ще си взаимодействат и ще координират действията си по въпроси като макроикономическата политика и китайско-американските търговско-икономически отношения.

Снимка: БГНЕС