Си Дзинпин: Политиката на САЩ за насаждане на американската демокрация в света е остаряла

Президентът на КНР поясни, че Китайската комунистическа партия е ангажирана със защитата на човешките права

14.11.2022 | 22:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Си Дзинпин: Политиката на САЩ за насаждане на американската демокрация в света е остаряла

Политиката на американските власти да насаждат американската демокрация в света, като я противопоставят на "авторитарните режими" на други страни, вече е остаряла. Това заяви китайският президент Си Дзинпин на среща с президента на САЩ Джо Байдън, съобщава ТАСС.

"Противопоставянето от американска страна на т. нар. демокрация на Съединените щати на "авторитарните режими" на други страни не отговаря на съвременните реалности в света и противоречи на съществуващите тенденции", съобщи китайското външно министерство, цитирайки думите на китайския лидер.

Си Дзинпин поясни, че Китайската комунистическа партия е ангажирана със защитата на човешките права. "Нашата демокрация има китайски характеристики", подчерта той.

Според президента на КНР "нито една държава в света няма идеална демократична система". "Винаги има нужда от развитие и оптимизация", добави той, цитиран от "Фокус".

Си Дзинпин каза, че Пекин е готов чрез диалог да разреши различията с Вашингтон, породени от различията между двете страни. "Това обаче може да стане само на равноправна основа", заключи той.

Снимка: БГНЕС