Първият коледен базар в Австрия отвори: Малко по-скъпо, но празничният дух е навсякъде

Тази година общо 12 коледни базара ще отворят врати в австрийската столица

14.11.2022 | 19:15 Редактор: Ваня Кузманова

Сезонът на коледните базари в Европа вече започна. Първият в Австрия посрещна хиляди посетители само за ден. Тази година няма Ковид ограничения, но за сметка на това цените са нараснали в сравнение с миналата. 

Илария и Алессо идват от Рим, за да посетят първия отворил врати коледен базар във Виена. С тях са и децата им - малките Валентина и Адриано. 

"Базарът тук е същият като в Рим. Знаете, това е туристически град, а всичко тук е същото. Красиво е, но е и скъпо", каза Адриано.  

Мерцедес и колежките ѝ пътуват от Източна Франция до Виена за семинар. 

"Ние сме тук за първи път и за пръв път от много години идваме на коледен базар. Този тук ми напомня за красивите коледни базари в Страсбург. Даже ми се струва и по-евтин", каза Мерцедес. 

Традиционно доста германци са тук, за да сравнят каква е обстановката при съседите им. Оказва се обаче че в Германия греяното вино е по-скъпо. Новите цени не помрачават празничното настроение на местните. 

Флориан работи за първа година на щанда за прословутите австрийски наденички и споделя, че настроението е повече от приповдигнато. 

Тази година общо 12 коледни базара ще отворят врати в австрийската столица. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС