Сунак: Войната на Путин опустоши света, на Г-20 ще покажем презрение към режима му

Очаква се руският президент да пропусне срещата и да прати своя външен министър Лавров

13.11.2022 | 10:44 Редактор: Искра Ангелова
Сунак: Войната на Путин опустоши света, на Г-20 ще покажем презрение към режима му

Британският премиер Риши Сунак каза, че на предстоящия форум на Г-20 ще заклейми "режима на Путин" заради опустошенията, които е причинил на Украйна и световната икономика с нашествието си, предава ДПА.

Сунак отпътува тази нощ за Бали, Индонезия, за да се присъедини към другите лидери на водещите световни икономики, сред които президентите на САЩ Джо Байдън, на Франция Еманюел Макрон и на Китай Си Цзинпин.

Очаква се руският президент Владимир Путин да пропусне срещата и да прати своя външен министър Сергей Лавров.

Годишните срещи на Г-20 започват в отговор на финансовата криза от 2008 г. и стават най-големият международен  форум за икономическо сътрудничество. Но според Сунак сега срещата няма да протече както обикновено, тъй като светът се изправя пред най-големите икономически предизвикателства, причинени и задълбочени от действията на страна членка на Г-20, съобщава "Труд".

Изявление на Сунак, разпространено преди неговото отпътуване за Бали, гласи: "Войната на Путин причини опустошение по света - унищожи живота на хора и вкара международната икономика в бъркотия. Работата на тази среща на върха на Г-20 няма да бъде, както обикновено. Ние ще предизвикаме режима на Путин и ще покажем неговото абсолютно презрение към каквото и да било международно сътрудничество и суверенни форуми като Г-20".

По-нататък британският премиер посочва, че за разлика от режима в Москва, Обединеното кралство и неговите съюзници "ще работят заедно за постигането на значителен напредък в решаването на икономическите проблеми за подобряването на живота на нашите народи".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Браво
преди 1 година
Достойно поведение,независимо от загубите и проблемите,Великобритания показва на света ,че е велика демокрация. Сигнализирай за неуместен коментар