Кулеба уверен: Западът е на път да постигне съвместна победа над Русия

"Спечелихме битката за Херсон - това беше добро постижение, но войната продължава", заяви той

12.11.2022 | 16:50 Редактор: Искра Ангелова
Кулеба уверен: Западът е на път да постигне съвместна победа над Русия

Западът е на път да постигне "съвместна победа" над Русия, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа, след като Москва изтегли въоръжените си сили от южния украински град Херсон.

"Много малко бяха хората, които вярваха, че Украйна ще оцелее. Само заедно можем да победим и да изхвърлим Русия от Украйна, подчерта украинският външен министър и добави: "Спечелихме битката за Херсон - това беше добро постижение, но войната продължава. Наясно съм, че всички искат тя да свърши възможно най-бързо и определено ние също желаем това, даже повече от останалите".

Според Кулеба ликуващите украинци в Херсон проливат "сълзи на благодарност" към Съединените щати за изпратената военна помощ за милиарди долари.

В освободените населени места в Херсонска област украинските военни вече провеждат стабилизационни мерки, докато руските сили укрепват позициите си на левия бряг на Днепър, припомня БНР.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс определи като "още един стратегически провал" оттеглянето на руските войски от Херсон, след като в началото на инвазията през февруари Русия не е успяла да изпълни стратегическите си цели.

Турция ще продължи да полага усилия за провеждане на диалог за мир между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като обвини Съединените щати и други западни страни, че не спират с безкрайните нападки срещу Москва.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пейчо Димитров
преди 1 година
В битки спечелени толкова лесно явно има нещо гнило. Но да се спечели войната си трябва доста повече време и не винаги изхода почива на някаква логика.Нека войната приключи и тогава ще видим каква бутилка ще отворим.Киевска водка,или Московско шампанско! Сигнализирай за неуместен коментар