Зеленски със сериозни обвинения срещу Иран и предупреждение за масови руски атаки

Според украинския президент без подкрепата на Техеран за Москва Украйна вече би била по-близо до мира

07.11.2022 | 07:23 Редактор: Ваня Кузманова

Русия е претърпяла значителни загуби при атаките си в Източна Украйна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеобръщение. 

По думите му без успех са били руските атаки в района на Донеццк, а Москва готви нови нападения срещу енергийната инфраструктура. 

"Наистина е много трудно. През седмицата проведох няколко специални срещи с представители на правителството на енергийни компании и регионални администрации относно вероятни сценарии в енргийния сектор. Обмисляме всеки сценарий с подробности и подготвяме подходящи действия", изтъкна украинският президент. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува иранските оръжейни доставки за Русия, предаде ДПА.

"Иран подкрепя терористичния режим на Русия и помага за продължаването на войната и следователно продължава и заплахите за света, породени от руската агресивна война", заяви Зеленски в ежедневното си обръщение.

Според него без подкрепата на Техеран за Москва, Украйна вече би била по-близо до мира.

"Без намесата на Иран решението на глобалната криза с храните или на енергийната криза щеше да бъде по-осезаемо", каза Зеленски. "Всеки, който помага на Русия да продължава тази война, трябва да поеме също и отговорността за последствията от тази война", допълни той.

Техеран призна едва в събота, че е доставил дронове на Русия, но говори само за няколко бройки. След това Зеленски обвини Техеран в лъжа.

"Ние също така научихме, че терористичната държава съсредоточава сили и средства за евентуално повторение на масовите атаки по нашата инфраструктура",  каза още Зеленски, визирайки евентуални нови руски атаки, предаде Ройтерс. "Преди всичко по енергийната структура. По-специално за това Русия се нуждае от ирански ракети. Ние сме готови да отговорим на това", каза още той.

Президентът добави, че над 4,5 млн. потребители вече са без ток.

Вчера кметът на Киев Виталий Кличко пък предупреди жителите на града да предвидят и най-лошия сценарий, при който столицата може да остане без ток и вода. Той препоръча на киевчани, ако имат роднини извън града, които имат самостоятелен източник на вода или на отопление, да обмислят да отидат при тях за известно време.

Снимка: БГНЕС