Рекордни разходи в САЩ: Междинните избори ще надхвърлят $16,7 млрд.

Ранното и агресивно набиране на средства, съчетано със скъпи предварителни избори допринесоха за увеличението на разходите

05.11.2022 | 11:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
Рекордни разходи в САЩ: Междинните избори ще надхвърлят $16,7 млрд.

Общите разходи за щатски и федерални състезания по време на междинния изборен цикъл през 2022 г. ще надхвърлят 16,7 милиарда долара, разбивайки предишния рекорд от 13,7 милиарда долара, коригирани с инфлацията, похарчени преди четири години, според оценки на OpenSecrets.

Федералните кандидати и комисии ще отделят 8,9 милиарда долара, докато републиканците и демократите се борят за контрол над тясно разделените Камара на представителите и Сенат.

Ранното и агресивно набиране на средства, съчетано със скъпи предварителни избори, подхранвани от богати донори като милиардера Питър Тийл, главния изпълнителен директор на крипто борсата FTX Сам Банкман-Фрайд и количествения търговец Джефри Яс, допринесоха за увеличението на разходите.

"Виждаме рекордни суми, изразходвани за избори навсякъде по картата", каза Шийла Крумхолц, изпълнителен директор на OpenSecrets, непартийна група, която изучава парите в политиката.

10-те най-скъпи състезания за Сената на САЩ включват Пенсилвания, Джорджия, Аризона, Невада и Уисконсин, всички оценени като "твърде близки за прогнозиране" от Cook Political Report. Само в тези пет щата 1,8 милиарда долара вече са похарчени от кампании и външни групи, включително партии и супер-PAC.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС