Шолц моли Си Дзинпин да използва влиянието си върху Путин за край на войната

Трябва да намалим едностранчивите си зависимости, където можем, призова германският президент

04.11.2022 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Германският канцлер Олаф Шолц отправи апел към Китай да използва влиянието си над Русия, за да се сложи край на войната в Украйна. Това се случи по време на посещението му в Пекин, което е първо на западен лидер от три години насам.

С червен килим Китай посрещна Шолц на посещение, което е еднодневно поради строгите Ковид правила в страната. При стегнат график германският канцлер се срещна първо с президента Си Дзинпин и след това с премиера Ли Цян.

"Китай и Германия носят отговорност за целия свят в момент, когато пред света има толкова много кризи - и зърнена, и енергийна", каза министър-председателят на Китай Ли Цян.

"Китай носи отговорност и за мира в света. Казах на президента Си, че е важно Китай да упражни влиянието си върху Русия. Става дума за прилагане на принципите на Устава на ООН като опазването на суверенитета и териториалната цялост на всяка страна", подчерта канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Партньорството между двете страни датира отпреди 50 години, когато тогавашният канцлер Вили Бранд установява дипломатически отношения с Пекин. През същата година Ричард Никсън се среща с Мао, ставайки първият американски президент, посетил континентален Китай. Срещата е повратен момент за отношенията между Пекин и Запада.

Германия е една от страните, която печели най-много от тези отношения - Китай е най-големият ѝ търговски партньор и основен пазар за германски машини. Посещението на Шолц цели да задълбочи тези икономически връзки, но мнозина се опасяват, че историята се повтаря.

Войната в Украйна разкри недалновидността на десетилетната зависимост на Германия от руски газ. Според германския президент е крайно време Берлин да си вземе поука.

"И поуката е, че трябва да намалим едностранчивите си зависимости, където можем. Това важи най-вече за зависимостта ни от Китай", поясни Щайнмайер.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС