Работа в Германия - как и защо?

04.11.2022 | 11:20 Редактор: Ваня Кузманова
Работа в Германия - как и защо?

Германия традиционно е сред най-желаните дестинации за работа в чужбина. Всяка година стотици българи заминават, за да заемат както краткосрочни сезонни позиции в производството, строителството, селското стопанство и други сектори, така и дългосрочни квалифицирани длъжности, като лекари, инженери, медицински сестри и други. Предимствата на Германия са много - високи възнаграждения, правна защита на работещите, безупречна и безопасна трудова среда, лесно настаняване, а типичната немска точност и също е харесвана от мнозина.

Възползвайки се от правата за трудова мобилност в Европейския съюз, българите имат достъп до пазара на труда на една от най-напредналите и големи икономики в света. Така мечтаната кариера във високотехнологична икономика с добавена стойност и първокласни стандарти се оказва само на няколко часа път със самолет или автомобил от България. Различни данни показват, че броят на нашите сънародници в Германия варира от 400 000 до 600 - 700 000 души.
 
Защо работата в Германия е толкова желана?

Минималната работна заплата от 12,00 евро бруто на час (към октомври, 2022) и средната брутна заплата на пълен работен ден от 4000 евро са атрактивни за мнозина търсещи работа. Излишно е да казваме, че при тесните специалисти ставките са съвсем различни. Но не само размерът на възнагражденията има значение. Тук по-скоро говорим за работата като социално значима дейност, която се цени и от бизнеса, и от държавата.

Германия предлага страхотни условия на труд с бонуси и социални придобивки. Важно е да знаете, че извънредният труд може да се удължи от 8 на максимум 10 часа дневно, като допълнителните часове се заплащат по 25% или с натрупване като свободен ден. За работа през уикенда се заплащат допълнителни 50% от дневното възнаграждение. Друг плюс е ежегодната добавка към заплатата, а обезщетенията и помощите при болест покриват 100% от заплатата за 6 месеца. Издръжката на живота също е плюс, ако трябва да погледнем към битовите сметки, наемите и цените на храните.

Работа в Германия според вашите умения, предпочитания и опит може да намерите както чрез специализирани агенции за подбор на персонал, така и чрез самостоятелно кандидатстване и  лични контакти, като просто подготвите вашето CV. Някои немски работодатели осигуряват допълнителни обучения на своите кадри, за да поддържат конкурентността и продуктивността им, както и специализирано облекло, допълнителни поощрения и ваучери за храна, а в не малко случаи и настаняване в близост до работното място. 

По автобиографията посрещат

При всички случаи от вас се изисква да предоставите автобиография и да опишете силните качества, които биха ви направили идеален кандидат за желаната позиция. Повечето фирми изискват препоръки и мотивационно писмо. Добра стратегия е да разполагате с различни мотивационни писма при кандидатстване в различни компании, като във всяко се опитайте да споменете конкретно как бихте допринесли за фирмата. Така ще покажете, че се интересувате от бизнеса й. Приложете релевантни препоръки и сертификати, а не просто всичко накуп, което имате, за да не постигнете обратен ефект.

Често срещана практика е германски компании да приемат кандидатури със собствени онлайн формуляри, но това няма да е проблем, ако вече разполагате с добре оформени документи. Просто трябва да пренесете информация в онлайн среда и да прикачите изискваните файлове, като копия на дипломи, сертификати, препоръки и други. 

Нека ви дадем съвет - вашата автобиография трябва да включва не само данни за контакт и хронологично описание на вашето съответстващо образование и предишен трудов стаж, но и силните ви страни, като например допълнителни обучения и квалификации, социални умения, доброволчески дейности и интереси. Те могат да се превърнат в коз, ако се конкурирате с кандидати със сходен опит. 

Днес подборът на кадри става основно онлайн, така че не може да си позволите пропуски и неясноти във вашата автобиография. Още по-малкото пък невярна информация, защото опитните HR специалисти веднага ще ви хванат в крачка още на първото интервю. По-масовата практика е да се правят онлайн интервюта през платформи за видеоразговори. Важно е за знаете още, че сериозните работодатели винаги изпращат писмен срочен или безсрочен договор на одобрените кандидати.

Устните споразумения не са част от немската култура, затова внимателно разгледайте договора и изчетете всички условия, преди да подпишете. Договорът винаги трябва да съдържа информация за валидност, изпитателен срок, месторабота, описание на длъжността, размера на възнаграждението, продължителността на работното време, правото на отпуск, условия за прекратяване и всички важни детайли. 

Още предимства на Германия

Като богата и развита страна, Германия предлага отлично качество на живот. Храната определено си заслужава, а местните говорят чужди езици и са гостоприемни. Не бива да пропускаме и невероятна транспортна система, която може да ви отведе както до красотите на германската провинция, така и до деветте съседни страни, сред които Франция, Холандия, Чехия и Австрия. Прословутите немски магистрали са сбъднат съд, но и влаковете в Германия са изключително силно развити. 

Така свободното време предлага множество предимства за живеещите в Германия - буквално всеки уикенд може да посещавате различно място и държава, или пък да на насладите на местната културна програма. Още по-хубавото е, че благодарение на прословутата немска работливост, вие ще имате възможност да се развивате в среда, в която личните успехи се възнаграждават и поощряват. И именно те могат да ви отведат много по-далеч, отколкото някога сте предполагали.