fallback

Москва: Взривяването на "Северните потоци" е прекратяване на връзките между ЕС и Русия 

"Подобни стъпки "са в ущърб на обикновените граждани и на промишлеността", посочи руският посланик в САЩ

04.11.2022 | 10:27 Автор: Ваня Кузманова

Взривяването на тръбопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2" е насочено към окончателно прекратяване на взаимоизгодните енергийни връзки на Европа с Русия. Това написа в статия за американското списание "The National Interest" руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

"Нападението срещу уникалната от гледна точка на сигурността инфраструктура е извънредно опасен прецедент, тъй като поставя под заплаха всеки критично значим обект, независимо от това къде се намира. Още повече, че този терористичен акт няма как да е осъществен без прякото участие на държавата", смята Антонов.

Очевидно диверсията е била с цел разрив на взаимоизгодните енергийни връзки между Европа и Русия, за да се насочат потребителите на континента към скъпи ресурси – независимо дали внесен отвън втечнен газ или нови "чисти" технологии, пише БГНЕС. 

Подобни стъпки "са в ущърб на обикновените граждани и на промишлеността", смята дипломатът.

"Процесът на деиндустриализация на европейския континент се ускорява. Рисковете, свързани с това развитие, са очевидни. Ползите за САЩ, честно казано, също са ясни", пише още той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback