Лавров: САЩ целят да отслабят ЕС военно и икономически

Според него целта им е да "обезкървят" икономиката на ЕС и да я деиндустриализират

01.11.2022 | 16:46 Редактор: Тодор Петров
Лавров: САЩ целят да отслабят ЕС военно и икономически

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ имат за цел да отслабят Европейския съюз военно и икономически. Според него целта на Съединените щати е напълно да "обезкървят" икономиката на ЕС и да я деиндустриализират. 

Много руски икономисти поддържат това мнение, а все повече западни икономисти се съгласяват с тях. Видимо е вече влиянието на различни фактори върху дългосрочната конкурентоспособност на ЕС, Германия прехвърля голям брой производствени мощности в САЩ. 

Съединените щати дълго време държат Европейския съюз под напрежение, карайки го да доставя оръжия на Украйна, а в същото време те пълнят оръжейния арсенал на страните от ЕС с американско оборудване, предаде радио "Китай".

В статия на сайта "Съвременна дипломация", озаглавена "Как САЩ унищожават Европа", се коментира, че сътрудничеството между Европа и САЩ при налагането на санкции срещу Русия "доведе до упадъка на Европа". Друга статия в сайта посочва, че Съединените щати "оцеляват и се развиват чрез експлоатиране на други страни" и "все повече хора осъзнават, че истинският враг на Европа всъщност са САЩ".

Снимка: Bloomberg.com