Кадиров: Войната в Украйна е срещу "сатанизма", ще ги изгорим тези демони

Патриарх Кирил определи случващото се като "епохална борба между доброто и злото"

01.11.2022 | 15:30 Редактор: Елеонора Танева
Кадиров: Войната в Украйна е срещу

Чеченският лидер Рамзан Кадиров определи войната в Украйна като борба срещу "сатанизма". Целта била "сатанизация" на страната, заяви държавният глава на руската република в профила си в Telegram.

"Давам ви думата си, че ще ги нападаме всеки ден и всеки ден ще ги унищожаваме. Няма да задържим тези демони, ще ги изгорим", заяви Кадиров, наричан "кръвожадното куче на Путин" заради бруталността си. 

Успоредно с твърденията на Кадиров за сатанизацията, Руската православна църква, оглавявана от патриарх Кирил I, се позиционира като антизападна институция, подобно на политическото ръководство в Кремъл. 

При откриването на 24-ата сесия на Световния руски народен съвет в Москва във вторник патриархът заяви, че бъдещето на човешката цивилизация е в опасност, за което е виновен Западът с неговата идеология за секуларизма и глобализацията. Налице била "епохална борба между доброто и злото".

Според военни експерти от американския мозъчен тръст Institute For The Study Of War, руските официални лица все по-често се опитват риторично да свържат войната на Русия в Украйна с религиозни концепции, които се предполага, че са важни както за християните, така и за мюсюлманите.

"Позоваването на "сатанизма" в Украйна и борбата срещу него вероятно ще се харесат на религиозните малцинства в руските въоръжени сили", обясняват експертите на ISW.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС