4 млн. души са без ток в Украйна, режимът става още по-строг

Близо 1/3 от електроцентралите в страната са били унищожени

29.10.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

Над четири милиона души в Украйна вече са без ток в резултат на разрушена енергийна инфраструктура от руските удари. На този фон преди настъпването на зимата властите в Киев обявиха, че по-често и за по-дълго ще се налага режим на тока. 

Безпрецедентни прекъсвания на електричеството ще има в Киев. В момента в столицата има режим на тока за четири часа на ден, но се очаква времето да се увеличи. В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски обяви, че четири милиона са без електричество заради руските бомбардировки. 

"Обстрелът няма да ни сломи. Постепенните прекъсвания на тока засягат втория по големи град Харков, както и централните региони на Украйна, включително Днепър", посочи украинският президент.  

Близо 1/3 от електроцентралите в страната са били унищожени. Зеленски изрази и съмнения относно декларираното от Русия приключване на частичната мобилизация. 

"Въпреки че Русия се опитва да увеличи натиска върху нашите позиции, използвайки мобилизирани хора, те са толкова зле подготвени и екипирани, толкова безмилостно използвани от командването, че това ни позволява да предположим, че Русия скоро може да се нуждае от нова вълна от хора, които да изпрати на война", заяви Зеленски.  

На фронта нищо не е спокойно. През нощта обстрел събуди три села в Днепропетровска област. В Никопол има ранени, разрушени жилищни сгради, поразен е и газопроводът в района, спряно е и електричеството. Но основната битка е в Херсон. 

На север от града имаше артилерийски обстрел както от страна на украинската армия, така и от руските сили. Хиляди бяха изведени от анексираната област от проруските окупационни власти. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС