Учени бият тревога: Най-големият вулкан в света ще изригне

Властите в Хаваи предупредиха жителите на Големия остров

28.10.2022 | 22:32 Редактор: Искра Ангелова
Учени бият тревога: Най-големият вулкан в света ще изригне

Властите в Хаваи предупредиха жителите на Големия остров, че най-големият активен вулкан в света Мауна Лоа изпраща сигнали, че може да изригне, предава "24 часа".

Учените смятат, че изригването не е неизбежно, но са нащрек заради скорошния ръст на земетресенията на върха на вулкана.

Според експертите, ако вулканът изригне ще отнеме само няколко часа на лавата да достигне домовете, които са най-близо до кратера.

Агенцията за гражданска защита на Хаваите провежда срещи из целия остров, за да обучава жителите как да се подготвят за евентуална извънредна ситуация.

Големият остров е дом на около 200 000 души, включително комедиантката Розан Бар, която донесе имоти през 2007 г. и живее там през последните години. Актьорът Матю Макконъхи купи дом за 7,85 милиона долара през 2021 г., но прекарва по-голямата част от времето си в родния си щат Тексас.

Вулканът съставлява 51% от сушата на Големия остров, така че голяма част от него има потенциал да бъде засегната от изригване, казаха служители. Те препоръчват хората да пазят чанта с храна, и да определят място за евакуация, ако бъдат призовани да напуснат дома си.

Снимка: БГНЕС