Американският газ спаси временно Европа, но какво ще се случи следващата година

Липсата на потоци ще бъде още по-явна

28.10.2022 | 11:30 Редактор: Ваня Кузманова
Американският газ спаси временно Европа, но какво ще се случи следващата година

Европа успя да запълни празнината, оставена от по-малките руски газови потоци с доставки от САЩ, но тези доставки няма да могат да стигнат, тъй като недостигът нараства.

Докато горивото от САЩ сега представлява 40% от вноса на втечнен природен газ в Европа, то ще компенсира само малка част от дефицита от Русия следващото лято, казва BloombergNEF. Това означава, че ще бъде по-трудно да се възстановят запасите през следващата година, когато сме изправени пред по-дълъг период без руски газ.

Осигуряването на пратки, които не са необходими на най-големия купувач Азия, беше от решаващо значение за Европа, докато тя заменя тръбопроводните доставки за суперохладеното гориво. За да отговори на търсенето в бъдеще, тя трябва да остане привлекателен пазар за продавачите и да привлича около 70% от световните спот доставки, предимно от САЩ, тъй като растежът на производството на LNG остава ограничен през следващите няколко години.

Тъй като съкращенията на доставките от Русия – някога най-големият доставчик на газ в Европа – настъпиха едва в края на лятната кампания за запълване на хранилищата, липсата на потоци ще бъде още по-явна през следващата година.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay