Въпреки санкциите: Руснаци контролират 31 хил. компании в ЕС

ЕК настоява за прозрачност на руските активи

28.10.2022 | 10:32 Редактор: Ваня Кузманова
Въпреки санкциите: Руснаци контролират 31 хил. компании в ЕС

Руски олигарси и други руски бизнесмени продължават да развиват активна дейност в Европа въпреки всички санкции, сочат данни на Европейската комисия.

Според нов доклад за рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма, в ЕС има почти 31 хил. компании, чиито действителни собственици са от Русия. Те са активни предимно в сферата на недвижимите имоти, строителството и хотелиерството, както и във финансовия и енергийния сектор.

Тези 31 хил. компании се контролират от руснаци, които по този начин са техните действителни собственици. Собствениците по гражданското право могат да бъдат и т. нар. дружества с пощенски кутии, което прикрива следите към Русия. 

Според доклада на ЕС най-малко 1400 компании имат собственици, срещу които наскоро са били наложени санкции. Конкретно това се отнася за 33 лица, предава DPA. 

Комисията настоява за прозрачност на руските активи. Това е необходимо, за да бъдат замразени някои от тях по силата на санкциите. Затова и ЕК призовава за по-добър обмен на информация и за "подходящо" разкриване и наблюдение на активите, които са скрити от данъчните власти. Създаването на фиктивни компании собственици все още е твърде лесно, смятат в ЕК. В резултат на това "стотици милиони евро в момента се прехвърлят чрез непрозрачни трансакции".

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay