ЕС ще предостави на Украйна 1 млрд. евро за възстановяване на електрозахранването

"Русия нанася удари по гражданската инфраструктура, особено по енергийната", каза Урсула фон дер Лайен

25.10.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова
ЕС ще предостави на Украйна 1 млрд. евро за възстановяване на електрозахранването

Европейският съюз ще предостави на Украйна спешна помощ в размер на 1 млрд. евро и 400 електрогенератора за възстановяване на електрозахранването, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на международна донорска конференция в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна.

"Русия нанася удари по гражданската инфраструктура, особено по енергийната", каза тя. "Затова работим с Украйна за възстановяване на инфраструктурата ѝ с 1 милиард евро спешна помощ. Осигурихме и 400 генератора за ток, но това не е всичко, пише БГНЕС. 

"Украйна се нуждае от спешна компенсация за загубите още в момента", каза тя. – "Русия се опитва да парализира Украйна, но ние не бива да позволим това да се случи".

На конференцията Фон дер Лайен обеща, че ЕС ще отпуска по 1,5 млрд. евро месечно на Киев, и предложи на Европейската комисия да бъде делегирана отговорността за отпускането на средства за дългосрочното възстановяване на Украйна, за което, според нея, ще са необходими над 350 млрд. евро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК