Въздушна тревога над цяла Украйна, 30% от електроцентралите са унищожени

Само за 12 часа са унищожени 37 ирански дрона, заяви Зеленски

18.10.2022 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Нова поредица от руски удари по Украйна след вчерашните смъртоносни атаки. Нанесени са щети по енергийни съоръжения в големи градове, което задълбочава кризата с електроенергията, стотици населени места остават без ток, включително Киев. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че през последните осем дни 30% от електроцентралите на Украйна са били унищожени.

Сирените за въздушна опасност отекнаха над цяла Украйна. Тази сутрин във всички области беше обявена въздушна тревога. Три експлозии събудиха Киев. Дим се издигаше на левия бряг на Днепър. Ударите по електроцентрала в Киев оставиха един район без електричество и вода. 

Взривове има в Днепропетровска област и Кривой рог. В Централна Украйна са поразени енергийни съоръжения. В Житомир в резултат на атака няма ток. Болниците работят на резервно захранване. 

Киев поиска от съюзниците още системи за противовъздушна отбрана. 

В южния пристанищен град Николаев руска ракета удари жилищна сграда. Ракетата е разрушила напълно едно от крилата на сградата, която се намира в централен район. На мястото се е образувал огромен кратер. По думите на очевидци екип на пожарната е извадил от развалините тялото на мъж. Когато ракетата ударила, обитателите на сградата се били укрили в мазето.

"В 9 часа вечерта нещо прелетя, чухме звук като от мотоциклет, но малко след това разбрахме, че това не е мотоциклет, а ракета. През прозореца видяхме огнено кълбо", каза жена от Николаев.

В областта е нарушено електроснабдяването.

Междувременно Украйна идентифицира дроновете, използвани при смъртоносните атаки срещу Киев и Суми, взели общо 8 жертви, като иранските Шахид-136. Атаките бяха на три вълни, обяви украинският президент Володимир Зеленски, докато отекваха сирените за четвърти път в столицата.

"Успяваме да свалим някои от ракетите и дроновете. Само за 12 часа - от 21:00 часа в неделя бяха унищожени 37 ирански дронове, получени от Русия, и няколко крилати ракети. Русия няма шанс на бойното поле. И тя се опитва да прикрие военните си поражения с терор", заяви Зеленски.

Междувременно при една от най-големите размени на затворници от началото на войната бяха разменени 218 задържани - включително 108 украински жени.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК