Байдън: Реформата за намаляване на данъците във Великобритания беше грешка

Те бяха финансирани чрез милиарди допълнителни заеми, което предизвика паника на финансовите пазари

16.10.2022 | 08:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Байдън: Реформата за намаляване на данъците във Великобритания беше грешка

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече "грешка" изоставената от десния британски премиер Лиз Тръс реформа за намаляване на данъците. Тя се насочи към кризисни преговори за изготвяне на нов бюджетен план.

Намаляването на данъците беше централната част от програмата за радикални икономически реформи, обявена от Тръс и нейния вече уволнен министър на финансите Куаси Куартенг.

Но те бяха финансирани чрез милиарди допълнителни заеми, което предизвика паника на финансовите пазари при перспективата за по-висока инфлация, която вече постави британските домакинства в плен на криза.

"Не бях единственият, който смяташе, че това е грешка", заяви Байдън пред репортери по време на предизборно пътуване до северозападния тихоокеански щат Орегон. "Мисля, че идеята за намаляване на данъците на свръхбогатите е в момент, когато не бях съгласен с тази политика, но това зависи от Великобритания, която трябва да направи тази преценка, а не от мен".

В неделя Тръс ще седне на масата с новия финансов министър Джереми Хънт, който заяви, че тя и Куортенг са сгрешили на 23 септември, като са се опитали да намалят данъците за хората с най-високи доходи, информира БГНЕС.

"Имаше грешки. Предстоят ни някои много трудни решения", каза Хънт, като предупреди, че "всички правителствени отдели" са изправени пред ограничения на разходите, включително социалните грижи, здравеопазването и отбраната. "И някои данъци няма да бъдат намалени толкова бързо, колкото хората искат. Някои данъци ще се повишат."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК