Сирийски деца се молят за дарения в TikTok, а компанията прибира 70% от парите

TikTok заяви, че ще предприеме незабавни действия срещу "експлоататорската просия"

15.10.2022 | 17:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сирийски деца се молят за дарения в TikTok, а компанията прибира 70% от парите

Разселените семейства в сирийските лагери молят за дарения в TikTok, а компанията прибира до 70% от приходите, установи разследване на BBC.

Децата предават на живо в приложението за социални медии в продължение на часове, молейки за цифрови подаръци с парична стойност. Стриймовете печелят до 1000 долара на час, но хората в лагерите получават само малка част от тази сума.

TikTok заяви, че ще предприеме незабавни действия срещу "експлоататорската просия" и че този вид съдържание не е разрешено в нейната платформа.

По-рано тази година потребителите на TikTok видяха как каналите им се пълнят с живи предавания на семейства в сирийски лагери, което предизвика подкрепа от някои зрители и опасения за измами от други.

В лагерите в Северозападна Сирия BBC установи, че тенденцията се подпомага от така наречените "посредници на TikTok", които предоставят на семействата телефони и оборудване за излъчване на живо.

Посредниците заявиха, че работят с агенции, свързани с TikTok в Китай и Близкия изток, които предоставят на семействата достъп до акаунти в TikTok. Тези агенции са част от глобалната стратегия на TikTok за набиране на участници в предавания на живо и насърчаване на потребителите да прекарват повече време в приложението.

Тъй като алгоритъмът на TikTok предлага съдържание въз основа на географския произход на телефонния номер на потребителя, посредниците казват, че предпочитат да използват британски SIM карти. Те казват, че хората от Обединеното кралство са най-щедрите дарители.

Мона Али Ал-Карим и шестте ѝ дъщери са сред семействата, които всеки ден живеят в TikTok, седейки на пода на палатката си с часове и повтаряйки малкото английски фрази, които знаят: "Моля, харесайте, моля, споделете, моля, подарете".

Съпругът на Мона е убит при въздушен удар и тя използва живото предаване, за да събере пари за операция на дъщеря си Шарифа, която е сляпа.

Подаръците, за които моли, са виртуални, но струват на зрителите реални пари и могат да бъдат изтеглени от приложението като пари в брой. Зрителите на лайвстрийми изпращат подаръците - от дигитални рози, струващи няколко цента, до виртуални лъвове, струващи около 500 долара - за да възнаградят или да дадат бакшиш на създателите на съдържание.

В продължение на пет месеца BBC проследява 30 акаунта в TikTok, които излъчват на живо от сирийски лагери за разселени хора, и създава компютърна програма за извличане на информация от тях, която показва, че зрителите често даряват на всеки акаунт цифрови подаръци на стойност до 1000 долара на час. Семействата в лагерите обаче твърдят, че са получавали само малка част от тези суми.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК