САЩ изпращат в Либерия експериментална ваксина срещу смъртоносния вирус Ебола

Лечението на коварния вирус засега е в експериментална фаза, а медикаментът дава обнадеждаващи резултати

12.08.2014 | 11:11 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ изпращат в Либерия експериментална ваксина срещу смъртоносния вирус Ебола

САЩ изпращат в Либерия експериментална ваксина срещу смъртоносния вирус Ебола. Лечението на коварния вирус засега е в експериментална фаза, а медикаментът Змап дава обнадеждаващи резултати. До момента жертви на Ебола станаха повече от 1000 души, а близо 1800 са заразените.

Специалисти коментират, че медикаментът Змап е прилаган при лечението на католически свещеник, заразил се с опасния вирус по време на своята мисия в Западна Африка, който в момента се лекува в болница в Мадрид. Експерименталното лекарство се прилага и при лечението на двамата американци, които вече показват признаци на подобрение.

Въпреки това специалисти коментират, че ваксината все още е в процес на разработване. Тя се прилага върху маймуни, а до средата на 2015 година трябва да се премине и към тестове върху хора, за да се разбере какъв ефект оказва върху тях. Съзнаваме, че може ваксината може да крие рискове, но другата алтернатива е да оставим хората да умират, което е недопустимо. Смятаме, че на тези, които са заразени трябва да се даде шанс, ако са съгласни да се тества ваксината върху тях, коментират либерийските власти.

По-рано компанията производител заяви, че запасите от лекарството са изчерпани, тъй като западноафриканската държава е направила поръчка за получаване на препарата.

Редица държави предприеха строги мерки и отмениха полетите си от и за засегнатите от вируса африкански държави. В Румъния, Германия и Канада се появиха съмнения за заразени от вируса, но те бързо бяха отхвърлени. Чехия и Молдова пък обявиха мерки за справяне с вируса, ако той попадне на тяхна територия. Китай пък е изпратил медицински консумативи на стойност 4,9 милиона долара в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея в борбата им срещу коварния вирус.

Нигерия – най-скоро засегнатата държава вече съобщи за десети случай на Ебола. Световната здравна организация обяви коварният вирус за международен здравен проблем.