СЗО: България не е предприела превантивни мерки срещу рапространението на ебола

Досега смъртоносният вирус Ебола е отнел живота 961 души към 6 август

09.08.2014 | 12:18 Редактор: Ирина Георгиева
СЗО: България не е предприела превантивни мерки срещу рапространението на ебола

България е сред малкото страни, които не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата от смъртоносния вирус Ебола. Световната здравна организация обяви разпространението на коварния вирус за международен здравен проблем. Редица авиокомпании отмениха полетите си от и за засегнатите от епидемията африкански държави.

В изявление на Световната здравна организацията се казва, че са необходими координирани международни усилия за спиране и ограничаване на разпространяването на коварния вирус. Специалисти подчертаха, че с предприемането на правилните стъпки и мерки, както и изолирането на заразените хора, разпространението на вируса Ебола може да бъде спряно.

Това не е мистериозна болест, това е инфекциозно заболяване, което може да бъде овладяно. Не става въпрос за вирус, който се разпространява във въздуха, коментират експерти.

Властите в Нигерия – най-скоро засегнатата държава, призоваха обществеността да не разпространява невярна информация за вируса Ебола, за да не се стига до масова истерия. Европейският комисар по здравеопазването Тонио Борг успокои европейските граждани и определи риска от разпространение на заразата на Стария континент като изключително малък. Въпреки това редица европейски държави предприеха мерки с цел да се подготвят в случай на нужда.

Междувременно ЕК отпуска още 8 милиона евро за борба с епидемията от ебола. Така общата сума, която Комисията отпусна от началото на годината възлиза на 11,9 милиона евро. ЕС планира да изпрати и мобилна лаборатория в засегнатите от вируса африкански държави за изследвания. Американската агенция за контрол върху лекарствата пък вдигна частично ограниченията върху експерименталното лечение на смъртоносния вирус. Това може да отвори пътя на новите медикаменти към Африка.

Специалисти коментират, че двамата американски лекари, заразени с Ебола в Западна Африка и които в момента се лекуват в болница в Атланта се чувстват по-добре.  И на двамата е приложено експериментално лекарство. 

Властите в САЩ вчера частично отмениха ограниченията върху експериментално лечение за заразените с вируса.

Досега смъртоносният вирус Ебола е отнел живота 961 души към 6 август. Повече от 1700 са случаите на заразени в Нигерия, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Репортаж на Теодора Георгиева: