Русия цели цивилни в Запорожие, Киев празнува след атаката по Кримския мост

Ситуацията е управляема – неприятна е, но не е фатална, коментира областният управител на Крим

09.10.2022 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева

Нови смъртоносни атаки в украинския град Запорожие. Най-малко 17 души са били убити при обстрел през нощта. А руски водолази ще огледат щетите след вчерашния мощен взрив на моста, свързващ Русия и Крим - основна връзка за снабдяване на руските военни в Украйна. Движението по него вече е възстановено.

Десет ракети удариха индустриалния град Запорожие в анексираната от Русия област в малките часове на нощта. Ударите са само на 40 км от фронта. Поразени са жилищни блокове и пътища.

"В резултат на нощната ракетна атака на Запорожие бяха разрушени няколко жилищни сгради и няколко улици в града. А около 40 души са ранени", заяви кметът на Запорожие - Анатолий Куртев.

А след като огромна експлозия разруши част от единствения мост, свързващ Крим и Русия, Москва засилва мерките за сигурност. Президентът Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност да наблюдава ключовата връзка към окупирания полуостров. 

Часове след експлозията беше възстановено жп движението по моста. Само леки автомобили и автобуси, които преминат през пълни процедури за проверка, ще могат да използват пътя. Товарните автомобили се насочват към близкия ферибот. Съоръжението е и основен символ на анексирането на Крим от Русия от Украйна през 2014 г. 


Той беше приветстван от руските медии като "строежът на века". Мостът е от решаващо значение за Русия за движението на военно оборудване, боеприпаси и войски в Южна Украйна. Украинският президент завоалирано коментира експлозията. 

"Днес не беше лош ден и беше предимно слънчево на територията на нашата държава. За съжаление в Крим беше облачно. Въпреки че беше и топло", каза Володимир Зеленски.

Киев определено обаче не спира да празнува. Втората по големина банка съобщи, че вече е издала дизайн на нова дебитна карта с рухналия мост. А назначеният от Москва областен управител на Крим каза, че има желание за отмъщение. Увери, че на полуострова все още има гориво за един месец и храна за повече от два месеца. 

"Ситуацията е управляема – неприятна е, но не е фатална", коментира областният управител на Крим - Сергей Аксьонов.

А в Русия беше обявено третото за тази седмица назначение на висш военен. Сергей Суровикин - главнокомандващият Въздушнокосмическите сили на Русия, стана ръководител на офанзивата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Там всички са ненормални...едни целят цивилни, други празнуват след атака... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
ЕДНИТЕ- ГАДНИ, ДР.-Л
преди 1 година
ЕДНИТЕ ГАДНИ- АТАКУВАТ МИРНА ИНФРАСТРУКТУРА, ЩОМ ВОЕННА НЕ МОГАТ. ДРУГИТЕ СЕ РАДВАТ НА НЕЩО, КОЕТО ТЕХНИТЕ ВОЙСКИ НЕ СА НАПРАВИЛИ- ТЕ НЕ СА РАЗРУШИЛИ И 1 КВ. СМ. ОТ МОСТА. ТОВА Е РУСКА НЕБРЕЖНОСТ. Сигнализирай за неуместен коментар