Предупреждават за тричасов режим на тока - ето къде зимата може да останат на студено

Дали това ще се случи - последната дума е на правителството

09.10.2022 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Предупреждават за тричасов режим на тока - ето къде зимата може да останат на студено

Милиони британски домакинства ще бъдат помолени да намалят потреблението на енергия от оператора на електрическата мрежа тази зима, който ги предупреди да се подготвят за до тричасови прекъсвания на тока в "екстремни" случаи на недостиг на газ и намален внос на електроенергия от останалата част на Европа, пише Financial Times.

Правителството на Лиз Тръс се противопостави на провеждането на кампания за обществена информация, с която да се опита да намали потреблението.

Планът за аварийно спиране на електроснабдяването на National Grid, според който доставките ще бъдат прекъсвани на тричасови блокове в определени региони по различно време, ще трябва да бъде одобрен от министрите, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията заяви, че ще се стреми да използва доброволната схема при малко по-добър сценарий за доставки, при който газовите електроцентрали са в състояние да работят, но не може да осигури достатъчно внос на електроенергия. Той също така предупреди, че страната може да има нужда от внос на газ от континента при по-продължителен студ.

Оценката на National Grid вероятно ще увеличи натиска върху правителството да последва други европейски страни и да стартира обществена информационна кампания за насърчаване на домакинствата да пестят енергия.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК