В лукс ли ще се превърне пиенето на кафе? Цената му е нараснала с 16,9%

Захарта през август поскъпна с 33,4% на годишна база, което оскъпява още повече една чаша кафе

06.10.2022 | 21:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
В лукс ли ще се превърне пиенето на кафе? Цената му е нараснала с 16,9%

Цените на кафето в ЕС през август са се повишили с 16,9% на годишна база, сочат последните данни на Евростат. Рязкото поскъпване е превърнало "сутрешната напитка почти в лукс", се казва в доклад на статистическата агенция.

Цената на прясното пълномаслено мляко също е била средно с 24,3% по-висока, докато тази на прясното нискомаслено мляко се е увеличила с 22,2%.

Цените на захарта през август се повишиха с 33,4% на годишна база, което оскъпява още повече една чаша кафе.

По данни на Евростат най-голям скок на цените на кафето на годишна база е отчетен във Финландия - 43,6%, а в Унгария цените на пълномасленото мляко са се увеличили с 51,7%, информира БГНЕС.

Най-голямата годишна инфлация в цените на захарта - 109,2% - беше отчетена в Полша.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК