Радев в Малта: Светът има нужда от обединена и силна Европа

Не трябва да остава безразлична към тази война, която е най-голямата заплаха за сигурността след ВСВ, заяви президентът

06.10.2022 | 13:21 Редактор: Тодор Петров
Радев в Малта: Светът има нужда от обединена и силна Европа

Навършването на 65 години от подписването на Римския договор, с който се формира Европейската икономическа общност, ни напомня за принципите, около които беше изградена Обединена Европа и за доверието, което европейските граждани инвестираха в Европейския съюз. Това е повод да се замислим какви гаранции даваме и как трябва да работим, че Обединена Европа да продължи своя път като демократична общност в интерес на народите, които я съставляват, на всички наши съседи и света. 

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес в малтийската столица Валета. Българският президентът проведе късно снощи работна среща със свои колеги от групата „Арайолуш“. Домакин на тазгодишната 17-а среща на държавните ръководители е малтийският президент Джордж Вела.

Президентът Радев посочи, че в условията на безпрецедентната криза в сигурността, породена от войната на Русия в Украйна и от тежките енергийни, икономически и социални кризи, ключът към общото ни бъдеще е в диалога, солидарността и умението да намираме общи решения. 

Обединена Европа не може и не трябва да остава безразлична към тази война, която е най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война, призова Румен Радев. 

"В интерес на всички ни е тази ожесточеност да отстъпи на диалога и на преговорите за мир, защото вторичните ефекти се усещат от всички нас и най-вече от съседните държави", посочи президентът.

По думите на Румен Радев светът има нужда от обединена и силна Европа, както и от позитивната роля на ЕС в международните отношения. Общата европейска политика за сигурност и отбрана неизменно ще бъде във фокуса на всяко следващо председателство на Съвета на ЕС, заяви държавният глава и призова да не отслабва и фокусът върху политиката за сближаване и преодоляването на неравенствата, тъй като енергийните и икономическите кризи чертаят разделителни линии вътре в ЕС.

По-късно днес президентът ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, която се провежда в Прага преди утрешното неформално заседание на Европейския съвет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК