ЕС се споразумя за осмия пакет санкции срещу Русия: Ценови таван върху петрола

Освен това новият пакет предвижда мерки срещу руската стоманодобивна индустрия

05.10.2022 | 08:56 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС се споразумя за осмия пакет санкции срещу Русия: Ценови таван върху петрола

Постоянните представители на страните от ЕС са постигнали споразумение за осмия пакет от санкции срещу Русия, включително ограничаване на цените на руския петрол. Това съобщи вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

Според тях окончателният вариант на проекта ще бъде одобрен днес. В същото време все още не е взето решение за действителната цена или ценови диапазон по мерките за петрола от Руската федерация.

Освен това новият пакет предвижда мерки срещу руската стоманодобивна индустрия. Той също така забранява на гражданите на ЕС да заемат ръководни длъжности в руски държавни предприятия.

Както отбелязва вестникът, Малта, Гърция и Кипър, чиито танкери превозват по-голямата част от руския петрол, изразиха загриженост относно въздействието на ограниченията върху руския петрол. Следователно, според проектоверсията на документа, те са получили някои отстъпки.

Министрите на финансите от Г-7 обявиха по-рано намерението си да въведат таван на цените на руския петрол. За целта те искат да създадат широка международна коалиция и да забранят предоставянето на каквито и да било услуги за морски транспорт на петрол от Руската федерация, ако той се продава на цена, по-висока от лимита, договорен от коалицията, предаде "Фокус".

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза пред репортери на 1 септември, че Москва ще спре доставките на петрол и петролни продукти за страни, които решат да ограничат цената на петрола от Руската федерация. Както подчерта вицепремиерът, Русия няма да работи "на непазарни условия“. В същото време Новак нарече "пълен абсурд“ предложенията за налагане на ограничения върху цената на руския петрол.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
българка
преди 4 месеца
тоэибна снимката ми прилича на рептил Сигнализирай за неуместен коментар