Politico: Западът се страхува от война между Русия и САЩ след влизането на Украйна в НАТО

Съюзници на Доналд Тръмп се опитали да разубедят украинците са присъединяването

01.10.2022 | 09:46 Редактор: Петя Кръстева
Politico: Западът се страхува от война между Русия и САЩ след влизането на Украйна в НАТО

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник "Политико". Според двама американски служители, запознати с дискусията в ръководството на страната, "съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“.

Както се отбелязва в публикацията, "членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5" от Северноатлантическия договор, който предвижда колективен отговор в случай на "въоръжено нападение срещу една или повече" страни членки на НАТО, съобщи БГНЕС. Изданието твърди, че "в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия".

Както се уточнява в статията, "Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до война между САЩ и Русия".

Според изданието "някои съюзници на бившия президент Доналд Тръмп дори са се опитали да убедят Украйна да поеме ангажимента за неприсъединяване към НАТО".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК