Тайните продажби на руски диаманти разделят глобалната търговия със скъпоценни камъни

Мнозина в индустрията отказват да търгуват със страната след нахлуването в Украйна

30.09.2022 | 11:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Тайните продажби на руски диаманти разделят глобалната търговия със скъпоценни камъни

Тайната продажба на руски диаманти на стойност стотици милиони долари всеки месец разделя глобалната търговия, която се простира от фабриките за рязане в Мумбай до луксозните магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

Мнозина в индустрията отказват да търгуват с руски скъпоценни камъни след нахлуването в Украйна и след като минният гигант Alrosa PJSC беше засегнат от американски санкции. Но има шепа индийски и белгийски купувачи, които купуват големи количества при изгодни условия, избирайки диамантите, от които се нуждаят, докато други търговци стоят настрана.

Сделките се случват без много шум дори за известния с потайностите си свят на диамантите.

Въпреки че сделките не нарушават санкциите, има и други рискове, които трябва да се вземат под внимание - компании като Tiffany & Co. и Signet Jewellers Ltd. не искат руски диаманти, които са добивани от началото на войната, а доставчиците казват, че се притесняват да не загубят ключови договори чрез търговия със скъпоценни камъни на Alrosa.

Продажбите представляват проблем за всякакви опити за бойкот: след като камъните влязат във веригата за доставки, те могат да станат почти невъзможни за проследяване. Диамантите се продават на пакети с подобни размери и качество - има около 15 000 различни категории - и могат да бъдат повторно търгувани и смесени многократно, преди да попаднат в годежен пръстен или огърлица.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 1 година
Колко са алчни сащ, Канада и Западна Европа. Те вече не се и крият. Идеята не е заради Украйна, а за това, че искат да разперчитосат Русия, защото искат богатствата й. Канада е алчна страна, с отвратително крадливи хора, Но не мога да не кажа, че не е благодарение на Иван Костов,, който подписа през 90 год. Договор с Канада, те да изнасят наше злато без да ни плащат?!?! И понеже не е осъден, както и много други, мафията в България си прави каквото иска. Не гласувам за мафия и продажници на държа Сигнализирай за неуместен коментар