fallback

Тайните продажби на руски диаманти разделят глобалната търговия със скъпоценни камъни

Мнозина в индустрията отказват да търгуват със страната след нахлуването в Украйна

30.09.2022 | 11:25 Автор: Ирена Бакърджиева

Тайната продажба на руски диаманти на стойност стотици милиони долари всеки месец разделя глобалната търговия, която се простира от фабриките за рязане в Мумбай до луксозните магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

Мнозина в индустрията отказват да търгуват с руски скъпоценни камъни след нахлуването в Украйна и след като минният гигант Alrosa PJSC беше засегнат от американски санкции. Но има шепа индийски и белгийски купувачи, които купуват големи количества при изгодни условия, избирайки диамантите, от които се нуждаят, докато други търговци стоят настрана.

Сделките се случват без много шум дори за известния с потайностите си свят на диамантите.

Въпреки че сделките не нарушават санкциите, има и други рискове, които трябва да се вземат под внимание - компании като Tiffany & Co. и Signet Jewellers Ltd. не искат руски диаманти, които са добивани от началото на войната, а доставчиците казват, че се притесняват да не загубят ключови договори чрез търговия със скъпоценни камъни на Alrosa.

Продажбите представляват проблем за всякакви опити за бойкот: след като камъните влязат във веригата за доставки, те могат да станат почти невъзможни за проследяване. Диамантите се продават на пакети с подобни размери и качество - има около 15 000 различни категории - и могат да бъдат повторно търгувани и смесени многократно, преди да попаднат в годежен пръстен или огърлица.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback