Какво означава анексирането на територии на практика и кой ще отговаря за тях?

Всички руски депутати са поканени на подписването на договора за анексиране

29.09.2022 | 18:44 Редактор: Ваня Кузманова

Нова фаза на войната в Украйна. Четирите области, в които бяха проведени референдуми за присъединяване към Русия, ще бъдат анексирани утре. Владимир Путин ще председателства официалната церемония, на която това ще се случи. 

Подготовката в Русия за присъединяването на четирите области - Донецка и Луганска на изток, Херсонска и Запорожка - на юг, е като за празник. На "Червения площад" в Москва вече е поставена сцена с билбордове, обявяващи четирите региона за част от Русия, а за вечерта е планиран концерт. 

Церемонията по подписването ще се проведе в една от най-големите зали на Кремъл в 15 часа в петък. 

"Споразуменията за присъединяване на нови територии към Руската федерация ще бъдат подписани и с четирите територии, които са провели референдуми и са отправили съответните искания към руската страна", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Всички руски депутати са поканени на подписването на договора за анексиране. Очаква се след официалната церемония руският президент Владимир Путин да произнесе дълга реч. А кулминацията на процедурата по присъединяване да е именно концертът, а на билбордовете пише "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!"

Междувременно в Москва пристигнаха лидерите на Донецката и Луганската народна република и ръководителите на руските окупационни администрации в Херсонска и Запорожка област. 

Реакцията от Запада не е по-различна от вчерашната, когато бяха обявени официалните резултати от допитванията. Те бяха определени като фарс. 

"Русия е единствената страна в света, която предварително обявява своите престъпления и нарушения на международното право и Хартата на ООН на живо - по телевизията", каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.

"Хората в окупираните региони на Украйна са били отвеждани от домовете и работните им места чрез заплахи, а понякога и с оръжие. Това е обратното на свободни и честни избори. И това е обратното на мира, това е диктуван мир", заяви външният министър на Германия Аналена Бербок.

Концерт имаше и през 2014 година след анексирането на Крим. И тогава международната общност не призна полуострова за руски. 

Оттук нататък това, което предстои, е руската "Дума" да обмисли включването на четирите региона на 4 октомври, три дни преди 70-ия рожден ден на Путин. 

Най-вероятно те ще бъдат включени в Кримския федерален окръг заедно със самия полуостров след анексирането. Възможно е бившият вицепремиер и бивш ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин да стане новият президентски пълномощен представител в този район. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК