РСМ иска да разменя електроенергия за руски газ със Сърбия

В началото на септември България и Северна Македония се договориха да изнасяме ток, за да подпомогнем югозападната ни съседка

29.09.2022 | 14:37 Редактор: Теодора Патронова
РСМ иска да разменя електроенергия за руски газ със Сърбия

Република Северна Македония работи, за да уреди договор за размяна на електроенергия от югозападната ни съседка за руски газ от Сърбия. Това съобщи македонският премиер Димитър Ковачевски на извънредна пресконференция, предава скопското издание "Слободен печат“. В началото на септември България и РСМ се договориха да изнасяме ток, за да подпомогнем югозападната ни съседка в момент на тежка енергийна криза.

По думите на Ковачевски, Белград ще трябва най-после да каже какво може да реализира от предполагаемата конструкция по отношение на обмена на газ за електричество.

В сряда в ефира на телевизионния канал "Телма“ министърът на икономиката на югозападната ни съседка заяви, че Скопие иска да купува руски газ от "Сърбиягаз“ на три до четири пъти по-ниски цени от пазарните, пише "Фокус".

"Водят се преговори и са към своя край, ние сме подали оферта, експертните екипи работят за намиране на решение – ние да се срещнем със Сърбия за тока, а те с нас за природния газ. Ако има споразумение, в което съм убеден, защото се работи повече от месец и комуникирам ежедневно с тяхното Министерство на енергетиката, цените ще бъдат много по-ниски от цената на борсата, поне три до четири пъти по-ниска от борсовата цена. В замяна на това ние ще доставяме на Сърбия електроенергия на по-разумни цени“, заяви Бектеши.

Снимка: Bloomberg.com 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дали
преди 1 година
Вземат от нас Ел.енергия на почти себестойност,разменят е със сърбите и пак сърбите ще бъдат добрите,а ние будалите. Аз подкрепят тотално македония,но..да си плащат както всички Сигнализирай за неуместен коментар