След военната мобилизация: Руснаците масово купуват имоти в Турция

Продажбите на жилища са се увеличили с близо 190%

29.09.2022 | 10:41 Редактор: Искра Ангелова
След военната мобилизация: Руснаците масово купуват имоти в Турция

Търсенето на къщи в Турция от страна на руски граждани се е увеличило значително, след като Москва обяви мобилизацията на резервисти за участие във войната в Украйна, пише Hürriyet Daily News.

Руснаците са инвестирали сериозно в турски имоти през последните пет месеца от началото на войната, но търсенето е нараснало с близо 40% през последната седмица, казаха представители на сектора. Според тях тези, които идват в Турция, първо отсядат в хотели или наемат апартамент, но по-късно планират да си купят къща. Експертите прогнозират, че продажбите на жилища за руснаци ще продължат да растат.

"Това, което виждаме в момента, е като временна миграция. Руснаците предпочитат предимно курортни дестинации по бреговете на Средиземно и Егейско море, главно в провинция Анталия“, каза Хакан Буджак, председател на Mars Investment.

От януари до август тази година чуждестранни граждани са закупили общо 45 000 жилища в Турция, което е с 45% повече от същия период на 2021 г., като руснаците оглавяват списъка на чуждестранните купувачи, пише вестникът. През този период руски граждани са закупили почти 8100 къщи в страната, информира "Фокус".

През последните години иранците и иракчаните бяха най-големите чуждестранни купувачи на жилища, а руснаците бяха на трето място. Но ситуацията започна да се променя през април тази година, обяснява изданието. Продажбите на жилища за руснаци са се увеличили с близо 190% този месец и търсенето от руснаците е силно оттогава.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК