Представител на Русия в ООН: Готвим още референдуми, Украйна да признае грешките си

Гласуването в окупираните към момента територии не е признато в цял свят

28.09.2022 | 15:10 Редактор: Петя Кръстева
Представител на Русия в ООН: Готвим още референдуми, Украйна да признае грешките си

"Този процес ще продължи, ако Киев не признае грешките и стратегическите си пропуски и не се ръководи от интересите на собствения си народ", а вместо това сляпо волята на онези, които го манипулират", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че не се съмнява, че Русия отново ще проведе фалшиви референдуми. В края на краищата Москва вече го направи през 2014 г. в Крим и неотдавна в Източна Украйна, поясни тя, цитирана от DPA. 

В Украйна четирите частично окупирани от Русия области - Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие, проведоха фиктивни референдуми за присъединяване към Русия. Гласуването, което се провежда от миналия петък в продължение на общо пет дни, не е признато в целия свят, тъй като се провежда в нарушение на украинските и международните закони и нарушава минимални демократични стандарти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наскоро определи евентуалното анексиране на териториите като нарушение на международното право.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК