Гърция увеличи обема на втечнения газ на Ревитуса, разшириха и списъка на доставчиците

Терминалът работи на пълни обороти

25.09.2022 | 12:20 Редактор: Теодора Патронова
Гърция увеличи обема на втечнения газ на Ревитуса, разшириха и списъка на доставчиците

Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на остров Ревитуса, разширявайки и списъка на страните - доставчици. От ръководството на терминала съобщават, че част от горивото е предназначено за балканските страни.

На пълни обороти работи терминалът за втечнен газ на остров Ревитуса, съобщи Аристотелис Настос - директор на екипа по експлоатация. Увеличеният обем на терминала дава възможност за приемане и обработка на повече танкери с втечнен газ, внасян от САЩ, Алжир, Катар, Египет и още няколко страни. Обработката се извършва с морска вода, а за  прехвърлянето на горивото от един танкер е необходим един ден, уточняват специалистите.

Настос уточни, че газ от Ревитуса се насочва и към балканските страни. България има споразумение за снабдяване от там при необходимост, съобщи БНР.

Енергийната карта на Гърция ще се промени след изграждането на плаващата платформа до Александруполис, която се очаква да влезе в експлоатация през следващата година. От този терминал България притежава 20% от акциите, се посочва в информацията. През връзката Комотини - Стара Загора българската система ще се снабдява с газ и от Александруполис.     

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК