Г-7 ще трябва да затегне контрола на износа на руски петрол по море

Възможни са стратегии за прикриване произхода и местоназначението на петрола

25.09.2022 | 10:10 Редактор: Теодора Патронова
Г-7 ще трябва да затегне контрола на износа на руски петрол по море

Ако лидерите на Г-7 наистина искат да наложат предложеният строг таван върху цените на руския петролен експорт, тогава те ще трябва да направят повече, за да запълнят регулаторните пропуски в световната корабна индустрия, пише за Financial Times Мишел Бокман, пазарен редактор и анализатор в Lloyd’s List.

Руските производители на петрол и китайските купувачи вече използват същите тактики като при транспортирането на санкциониран от САЩ ирански и венецуелски суров петрол по целия свят. Подобни стратегии за прикриване произхода и местоназначението на петрола са многобройни и застрашават глобалната регулаторна система, която е в основата на световната търговия.

Но в основата на тези тактики са множество прехвърляния от кораб на кораб във флот от стари, анонимно притежавани танкери, които редовно сменят имена и национални флагове, често с "изпрани" идентификационни номера. Те също така имат съмнителна застраховка и се изключват от или манипулират данните за проследяване на плавателни съдове, така че движенията им да не могат да бъдат проследени.

Тази "язва" от кораби извън стандарта плува в някои от най-натоварените води в света, пренасяйки неконтролиран петрол за милиарди долари..

Руските производители на петрол ще могат бързо да разширят логистичните си решения с купувачите, така че поне част от техния петрол да може да заобиколи ембарготата и ценовите ограничения; има доказателства, че това вече е започнало. Най-малко дузина танкери, които преди това са търгували с ирански или венецуелски петрол, се пренасочиха към Русия през последните три месеца, след като започнаха европейските и северноамериканските забрани и на фона на самосанкциониране от страна на много корабособственици от северозападна Европа.

След санкциите, след като свързаните с Русия и новопридобитите кораби бъдат добавени към микса, 400 кораба вероятно ще транспортират петрол от Иран, Русия и Венецуела, според оценка на базирания в Париж корабособственик BRS Group. Това ще бъде около 10 процента от международния танкерен флот.

Други тактики позволяват на корабите да излъчват или показват подвеждащи подробности за своето местоположение или самоличност. Използването на "изпрани" номера за идентификация на мобилна морска услуга, деветцифрен код, присвояван на корабното радио, позволява на собствениците да променят нещата почти по същия начин, както поставянето на нова SIM карта може да промени номера на мобилен телефон.

Ключов въпрос обаче може да е колко стриктна иска да бъде Г-7 в налагането на ценови таван. Ясно е, че дори сивият пазар на руски петрол да се разшири, той все още няма да е достатъчен, за да пренесе целия обем, плаващ към Китай, Индия и ЕС. Недостигът на предлагане ще увеличи натиска върху цените на петрола, рискувайки повече пари да отидат в Кремъл.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК