Главният изпълнителен директор на Pfizer е отново болен от Ковид-19

Алберт Бурла е получил четири дози от ваксината срещу коронавирус, но все още не е взел новата двувалентна бустерна доза

25.09.2022 | 09:12 Редактор: Теодора Патронова
Главният изпълнителен директор на Pfizer е отново болен от Ковид-19

Главният изпълнителен директор на Pfizer Inc Алберт Бурла заяви, че е дал положителна проба за Ковид-19.

"Чувствам се добре и нямам симптоми", каза Бурла в изявление, предадено от Ройтерс.

60-годишният Бурла още през август се беше заразил с Ковид-19 и е започнал курс на перорално антивирусно лечение на компанията - Paxlovid. Paxlovid е антивирусно лекарство, което се използва за лечение на високорискови хора, като например възрастни пациенти.

Бурла е получил четири дози от ваксината срещу Ковид-19, разработена от Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Главният изпълнителен директор заяви, че все още не е взел новата двувалентна бустерна доза.

Разработени от Moderna и екипа на Pfizer и BioNTech, новите т.нар. бивалентни инжекции имат за цел да се справят с подвариантите BA.5 и BA.4 Omicron, които съставляват съответно 84,8% и 1,8% от всички циркулиращи варианти в САЩ, въз основа на последните данни.

"Все още не съм си направила новата бивалентна бустерна ваксина, тъй като следвах указанията на CDC да изчакам три месеца след предишния ми случай на Ковид-19, който беше в средата на август", добавя Бурла.

През август FDA разреши актуализираните бустерни инжекции на Pfizer и Moderna, които са насочени към доминиращите подварианти BA.4 и BA.5 Omicron, съобщи БГНЕС.

Федералната здравна агенция заяви тази седмица, че са изпратени над 25 милиона дози от така наречените бивалентни инжекции. Това са били предимно ваксини на Pfizer/BioNTech, тъй като производството на ваксината Moderna се увеличава.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК